İstanbul,
01
Ekim
2020
|
13:38
Europe/Istanbul

Mercedes-Benz, 2021 yılında eActros’un seri üretimine başlıyor

Mercedes-Benz kamyonları için iki yeni güvenlik özelliğinin dünya lansmanı gerçekleştirildi

  • Dünyanın ilk ağır sınıf elektrikli kamyonu olan Mercedes-Benz eActros, 2021 yılı itibarıyla seri üretime alınıyor.
  • Elektrikli kamyonlar, içten yanmalı motorlara sahip kamyonlarla aynı üretim hattında, esnek bir yaklaşımla üretilecek.
  • Belediye kullanımı için özel olarak tasarlanan eEconic, teknik yapı olarak Mercedes-Benz eActros’u esas alıyor ve 2022’den itibaren o da seri üretime giriyor.

Şehir içi dağıtım sektörü için şarj edilebilir bataryaya sahip tamamen elektrikli Mercedes-Benz eActros’un seri üretimi, diğer içten yanmalı motorlara sahip kamyonlarla aynı hatta gerçekleştirilecek. Belediye kullanımı için özel olarak tasarlanan eEconic, teknik yapı olarak Mercedes-Benz eActros’u esas alıyor ve 2022’den itibaren o da seri üretime giriyor.

Seri üretim eActros ile benzersiz bir performans

Mercedes-Benz Trucks, IAA 2016’da ağır sınıf bir elektrikli kamyonu tanıtan dünyanın ilk üreticisi olmuştu. Marka, 2018 yılının başında Mercedes-Benz eActros’un dünya tanıtımını yaparak önemli bir adım daha atmıştı. 2018 yılının sonbaharından bu yana ise araçların müşteri testleri devam ediyor.

Müşteri testlerinden elde edilen veriler, prototipin ve buna bağlı olarak seri üretim versiyonun geliştirilmesi için kullanılıyor. Bugün gelinen noktada, şarj edilebilir bataryaya sahip tamamen elektrikli eActros, şehir içi dağıtım sektörü için sürdürülebilir bir kullanım sunuyor. Kullanılabilirlik ve performans özellikleriyle geleneksel bir dizel kamyondan hiçbir şekilde geri kalmıyor. Prototipin yaklaşık 200 kilometre menzili, yük, rota veya topografyadan bağımsız olarak gerçekçi olduğu kanıtlandı. Sürücüler farklı hız aralıklarında kullanıma sunulan yüksek tork değerinden çok etkileniyor. Ayrıca sessiz ve sakin sürüş deneyiminden de memnun kaldılar. Tüm bunlara ek olarak, Öngörülü Sürüş Sistemi de elektrik enerjisi geri kazanımında avantaj sağlıyor.

Seri üretim eActros, menzil, güç ve güvenlik gibi noktalarda prototipe göre çok daha üstün olacak. Seri üretim eActros, taşıma kapasitesi açısından da geleneksel bir Actros ile aynı seviyede olacak. eActros, iki ve üç akslı olarak pazara sunulacak. Daimler Trucks, eActros’u; rota analizleri, olası sübvansiyonların kontrol edilmesi, operasyonel filo entegrasyonu desteği ve uygun şarj altyapısı çözümlerinin geliştirilmesi olmak üzere, elektrikli ulaşım danışmanlığı dâhil bütünsel bir ekosistem olarak sunacak.

eEconic ile elektrikliye geçişin geleceğine yatırım

eActros dışında şarj edilebilir bataryaya sahip tamamen elektrikli Mercedes-Benz eEconic’in üretimine 2022 yılı itibarıyla başlanacak. Daimler Trucks böylece kamyonların elektrikliye geçişi sürecinde önemli bir adım daha atıyor. eEconic için gerekli teknik mimariyi eActros sağlıyor. Her iki araç da Daimler Trucks & Buses tarafından uygulanan global platform stratejisinden yararlanıyor. Böylece elektrikli araçların seri üretimi daha da geliştirilebiliyor. eEconic, ergonomik ve güvenli yapısıyla özellikle şehir içi trafiğinde, belediye tarafında katı atık toplama aracı olarak tasarlandı. Söz konusu kullanım alanı, yaklaşık 100 km’lik kısa ve planlı rotalar ve çok yüksek dur-kalk oranı nedeniyle şarj edilebilir bataryaya sahip tamamen elektrikli kamyonlar için çok uygun.

Daimler Trucks, yerel olarak 0 karbon emisyonlu iş modeli dönüşümünü hız kesmeden sürdürüyor. Mercedes-Benz’in dünya genelindeki üretim ağına yatırımları da devam edecek. Söz konusu yatırımlar özellikle altyapı önlemleri, özel makineler ve teknik tesislere odaklanıyor.

Mercedes-Benz kamyonları için iki yeni güvenlik özelliğinin dünya lansmanı gerçekleştirildi

  • Mercedes-Benz, kamyonlarındaki güvenlik seviyesini daha da ileriye taşımak adına iki yeni özelliğin dünya lansmanını gerçekleştirdi.
  • Haziran 2021’den itibaren çoğu Mercedes-Benz Actros ve Arocs modellerinde dönüş manevraları esnasında korumasız trafik paydaşlarının güvenliğini sağlayan otomatik fren işlevine sahip “Aktif Yan Görüş Asistanı” sunulmaya başlanıyor.
  • Yine Haziran 2021’den itibaren çoğu Actros modelinde acil bir durumda aracı otomatik olarak durdurmak üzere fren işlevine sahip “Aktif Sürüş Asistanı 2” devreye alınıyor.

Mercedes-Benz, araç güvenliğini artırma konusunda sektörde sahip olduğu öncü konumunu korumaya devam ediyor. Marka, sürücüleri destek sistemleriyle daha fazla korumak ve trafikteki tüm paydaşların güvenliğini artırmak için yıllardır araştırma ve geliştirme çalışmalarına yüz milyonlarca avro yatırım gerçekleştirdi. Haziran 2021 itibarıyla devreye alınacak olan otomatik fren işlevine sahip Aktif Yan Görüş Asistanı ve otomatik acil fren özelliğine sahip Aktif Sürüş Asistanı 2, Mercedes-Benz’in sunmuş olduğu güvenlik özelliklerine en güncel örnekler.

Kazaları önlemek ve kazaya dâhil olan herkes için olası sonuçları en aza indirmek için önlem almak Mercedes-Benz’in en hassas olduğu konulardan. Sistem tarafından belirlenen kritik durumlarda aktif olarak sürücüyü desteklerken sürücünün sürüşle ilgili sorumluluklarını devam da ettiren yardımcı sistemler, sürüş güvenliğini tesis etme noktasında çok önemli bir rol üstleniyor. Yıllar önce, 1.000’in üzerinde araçla yapılan saha testleri, sürüş destek sistemleriyle donatılan kamyonların benzer referans alınan araçlara kıyasla kaza yapma olasılığının yüzde 34 daha az olduğunu gösterdi.

Beşinci nesil Aktif Fren Asistanı (ABA 5), yaya ve bisikletli algılama özelliğine sahip Yan Görüş Asistanı, yarı otonom sürüş için Aktif Sürüş Asistanı (Seviye 2) ve geniş açılı aynanın yerini alan MirrorCam gibi sistemlerle Mercedes-Benz kamyonların güvenlik seviyesi artırılmaya ve şirketin sektördeki öncü konumu sürdürülmeye devam ediyor. Bu, güvenlik mimarisi ve destek sistemleri açısından güncel Mercedes-Benz kamyon modelleri içerisinde en yüksek standardı sunan yeni nesil Actros ve çoğu Arocs modeli için de geçerli.

Yeni otomatik fren işlevine sahip Aktif Yan Görüş Asistanı

Dar sokaklar veya kör kavşaklarla dolu şehir trafiğinde ağır ve büyük kamyon kullanmak çoğu profesyonel sürücünün dahi hayatını zorlaştırır. Özellikle de konu dönüş manevrası olduğunda sürücünün bir yandan trafik ışıklarına ve işaretlerine, bir yandan karşıdan ve çaprazdan gelen trafiğe ve bunlara ek olarak yaya ve bisikletlilere göz kulak olması gerekiyor.

Asıl sorun, yaya ve bisikletliler gibi koruması olmayan trafik paydaşlarının bir kamyon sürücüsünün kendisini çoğu durumda zaten hiç görmediği gerçeğinin farkında olmaması. Bir diğer sorun ise; trafikteki diğer paydaşların uzun dingil mesafesine sahip bir kamyonun veya treylerin dönüş manevrasında oluşturacağı açıyı algılamakta zorlanıyor olması. Kamyon sürücüsü, römork veya treylerin oluşturacağı açıyı da hesaba katarak dönüş yapmadan önce bir süre düz giderek kavşağın içine girmek ve en son noktada dönüşü yapmak durumunda kalıyor. Böyle bir durumda yoldan karşıya geçmekte olan bir yaya veya bir bisikletli kamyonun dönüş manevrasını algılayamıyor ve düz gideceğini düşünüyor.

Aktif fren müdahalesi, bir başka hayat kurtaran özellik olarak devreye giriyor

Tam bu noktada, 2016 yılından bu yana Actros, Arocs veya Econic serilerindeki birçok modelde standart olarak sunulan ve Mercedes-Benz tarafından geliştirilen Yan Görüş Asistanı, önemli bir güvenlik yardımcısı olarak devreye giriyor. Yan Görüş Asistanı, sağa dönüşlerde sistem tarafından risk bölgesinde bir bisikletli veya bir yaya olması halinde sürücüyü uyarıyor.

Mercedes-Benz, Haziran 2021’den itibaren Yan Görüş Asistanı özelliğine ek olarak, Aktif Yan Görüş Asistanı (ASGA) ile hayat kurtarabilecek başka bir özellik daha sunmaya başlıyor. Yeni sistem, sadece yan görüş asistanının yaptığı gibi yolcu tarafındaki bisikletliler veya yayalara karşı sürücüyü uyarmakla kalmıyor, aynı zamanda sürücünün uyarılara reaksiyon göstermemesi halinde 20 km/s’ye kadar dönüş hızlarında aracı durdurmak üzere otomatik olarak fren de yapıyor. Aktif Yan Görüş Asistanı, fren müdahalesinin gerekliliğini algılamak ve olası bir çarpışmayı önlemek için direksiyon açısını kullanıyor. Bu, Mercedes-Benz’i, aktif fren işlevine sahip böyle bir sistemi sunan ve sağa dönüşlerde oluşan ciddi yaralanmaların ve hatta ölümcül kazaların sayısını azaltmaya yardımcı olan dünyanın ilk kamyon üreticisi yapıyor.

Acil fren özelliğine sahip yeni Aktif Sürüş Asistanı 2

Yeni Aktif Sürüş Asistanı (ADA) sürüş güvenliğini bir adım ileriye taşıyor. Yeni Actros bu özellik sayesinde Seviye 2 otonom sürüşü mümkün kılan dünyanın ilk seri üretim kamyonu olarak öne çıkıyor. Sistem belirli koşullar altında, aracın dikey ve yanal hareketlerinde sürücüyü aktif olarak destekliyor. Yeterli dönüş yarıçapı veya açıkça görülebilen şerit işaretleri gibi gerekli sistem gereksinimlerinin sağlanması koşuluyla, sistem otomatik olarak mesafeyi koruyabiliyor, hızlanabiliyor ve yönlendirebiliyor. Sürücünün öndeki araca çok fazla yaklaşması halinde Aktif Sürüş Asistanı, ayarlanan mesafeyi korumak üzere otomatik olarak fren yapıyor. Öndeki araç ile olan mesafenin açılmasıyla birlikte sistem aracın hızını tekrar belirlenen hıza kadar artırıyor.

Haziran 2021 itibariyle devreye alınacak olan Aktif Sürüş Asistanı 2, çok daha fazlasını yapabiliyor. Sistem, örneğin sağlık sorunları nedeniyle sürücünün artık sürüş sürecine dâhil olmadığını tespit etmesi halinde, acil durum freni yapıyor. Sistem, öncelikle görsel ve işitsel olarak sürücünün ellerini direksiyon simidine koymasını istiyor. Tekrar eden uyarılara karşın 60 saniye içinde sürücünün; direksiyon, hızlanma ve fren veya direksiyon simidi düğmeleri üzerinden bazı sistemleri kullanma olmak üzere hiçbir tepki vermemesi halinde, kamyon fren yaparak sistem sınırları dâhilinde güvenli bir şekilde durma noktasına geliyor ve dörtlü flaşörleri yakarak arkadan gelen araçları uyarıyor. Sürücü, sistem tarafından başlatılan fren manevrasını gaz pedalına basarak sona erdirebiliyor. Kamyonun durmasıyla sistem otomatik olarak yeni elektrikli el frenini etkinleştirebiliyor. Ayrıca sağlık görevlilerinin veya diğer yardımcıların tıbbi bir acil durum nedeniyle sürücüye ulaşabilmeleri için kapıların kilidi açılıyor.

Aktif Fren Asistanı 5 ile otoyol ve şehirde acil fren asistanı

Aktif Yan Görüş Asistanı’nın otomatik fren müdahalesi veya Aktif Sürüş Asistanı 2’nin otomatik acil durum freni ile Aktif Fren Asistanı 5’in acil fren işlevini karıştırmamak gerekiyor. Beşinci seviye Aktif Fren Asistanı (ABA 5), radar ve kamera sistemlerini bir arada kullanıyor ve ABA 4 ile karşılaştırıldığında sadece hareket halindeki insanlara kısmen tepki vermekle kalmıyor, aynı zamanda 50 km/s’ye kadar hızlarda otomatik acil durum freni yapabiliyor.

Aktif Fren Asistanı (ABA 5), önde bir araç, sabit duran bir engel, yoldan karşıya geçen, karşıdan gelen, şerit üzerinde yürüyen veya birden şerit üzerinde duran bir kişi algıladığında, sürücüyü önce görsel ve işitsel olarak uyarıyor. Sürücünün tepki vermemesi halinde sistem ikinci aşamaya geçerek maksimum fren gücünün yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan 3 m/sn2lik frenleme başlatabiliyor. Çarpışma riskinin devam etmesi halinde, ABA 5, sistem sınırları dâhilinde otomatik fren uyguluyor ve araç durduğunda yeni elektronik park frenini etkinleştiriyor.

Mercedes-Benz tarafından kullanıma sunulan tüm yardımcı sistemler her zaman, sürücüyü mümkün olduğu kadar sistem sınırları dâhilinde destekleyecek şekilde tasarlanıyor. Ancak yasaların öngördüğü gibi aracın kontrol ve denetimi ile kamyonun tüm sorumluluğu sürücüye ait.